90aa4673 b916 404a a320 eb43ac8a3906

Što je Inner Wheel?

FORMIRANJE INNER WHEELA
Inner Wheel osnovan je u Manchesteru 15. studenoga 1923. Sastanak supruga rotarijanaca sazvan je u termama (odabranom iz najboljih razloga – bilo je besplatno) kako bi se osnovao 'Ženski Rotary klub'. Rotary International ne bi prihvatio takav naziv pa je na drugom sastanku 10. siječnja 1924. usvojen naziv 'Inner Wheel', zbog čega svakog 10. siječnja slavimo 'Međunarodni dan Inner Wheela'. 

Gđa Margarette Golding, medicinska sestra, poslovna žena i supruga manchesterskog rotarijanca osnivačica je Inner Wheela.
Prvi Inner Wheel klub osnovan je samostalno i neovisno o Rotary klubovima, ali uz njihovo pokroviteljstvo. Sam znak i naziv Inner Wheel simbolično se vezuje za Rotary i doslovno znači 'unutarnji Kotač'. Klubovi su u to vrijeme okupljali isključivo supruge rotarijanaca, a na 15. konvenciji u Istambulu 2012. uz supruge rotarijanaca Inner Wheel odlučuje o kategoriji članstva za sve žene zainteresirane za članstvo.

Na zadnjoj konvenciji 2018. u Jaipuru članstvo više ne spominje supruge rotarijanaca, nego žene starije od 18 godina koje poštuju tri osnovna IW cilja; prijateljstvo, služenje i međunarodno razumijevanje.

RAST
Klubovi su nicali diljem Velike Britanije i Irske pa je 1934. godine pokrenuto 'Udruženje Inner Wheel klubova Velike Britanije i Irske'. Godine 1967. nastao je International Inner Wheel, s prvim odborom koji se sastojao uglavnom od skandinavskih i engleskih članica.
Prvi sastanak odbora održan je u Kopenhagenu u listopadu 1967. pod predsjednicom Lavender Weightman. Druge zemlje osnovale su Inner Wheel klubove, među prvima Australija, Norveška, Južnoafrička Republika i Novi Zeland.

HRVATSKA 
Prvi Inner Wheel klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. g. u Zagrebu, zatim u Splitu, Karlovcu, Rijeci, Dubrovniku, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Puli, Šibeniku i Zadru. Hrvatski klubovi, njih ukupno 12 osnivaju 2000. godine Distrikt191 Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu. Distrikt 191 poklapa se sa nacionalnim granicama države. Na taj način hrvatski klubovi unutar Distrikta lakše djeluju, planiraju zajedničke distriktne akcije, a Distrikt zastupa klubove na međunarodnim konvencijama i u komunikaciji s centralnim uredom IIW u Altrichamu.

Klubovi se financiraju isključivo doprinosom samih članica, a pomoć prikupljena raznim humanitarnim akcijama ili donacijama usmjerava se onima kojima je potrebna.
U Inner Wheel klubovima mandat predsjednice je samo jednu godinu ( a najviše dvije ) nakon koje dolazi do rotacije što osigurava maksimalnu demokratičnosti transparentnost u poslovanju kluba.

Humanitarna djelatnost klubova orijentirana je lokalno a na nivou Distrikta česte su i zajedničke akcije. Preko Distrikta klubovi sudjeluju i u međunarodnim akcijama.
IW Distrikt 191 Hrvatska osnovan je 27.09.2000.g. u Zagrebu. Prva predsjednica i pokretač osnivanja bila je gospođa Biserka Preininger-Fižulić, članica Inner Wheel kluba Zagreb. Kao Udruga, Inner Wheel Distrikt 191 službeno je registriran 13. prosinca 2000.g. u Zagrebu i danas broji 13 klubova.

 

"Istinski su važni sastojci života iste one stvari koje oduvijek čine život - prava ljubav i pravo prijateljstvo, poštenje i vjernost, iskrenost, nesebičnost, svijest o tome da je bolje davati nego dobivati, drugima činiti ono što biste željeli da oni čine vama. Ta načela još uvijek vrijede; nisu nestala."
(Nancy Reagan)

Inner Wheel u Hrvatskoj

Prvi Inner Wheel klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. g. u Zagrebu, zatim u Splitu, Karlovcu, Rijeci, Dubrovniku, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Puli, Šibeniku i Zadru. Hrvatski klubovi, njih ukupno 12 osnivaju 2000. godine zaseban Okrug-Distrikt191 Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu. Distrikt 191 Hrvatska poklapa se s nacionalnim granicama države. Na taj način hrvatski klubovi unutar Distrikta lakše djeluju, planiraju zajedničke distriktne akcije, a Distrikt zastupa klubove na međunarodnim konvencijama i u komunikaciji s centralnim uredom u Altrinchamu. Klubovi se financiraju isključivo doprinosom samih članica, a pomoć prikupljena raznim humanitarnim akcijama ili donacijama usmjerava se onima kojima je potrebna.

Isto kao što je pravilo i u Rotary klubovima, i u Inner Wheel klubovima mandat predsjednice je samo godinu dana, a onda dolazi do rotacije što osigurava maksimalnu demokratičnost i transparentnost u poslovanju kluba. Humanitarna djelatnost klubova orijentirana je lokalno a na nivou Distrikta česte su i zajedničke akcije. Preko Distrikta Klubovi sudjeluju u međunarodnim akcijama koje su obavezne za sve IW klubove u svijetu.

IW Distrikt 191-Hrvatska osnovan je 27.9.2000.g u Zagrebu. Prva predsjednica i pokretač inicijative osnivanja bila je gospođa Biserka Preininger-Fižulić, članica Inner Wheel kluba Zagreb. Kao Udruga, Inner Wheel Okrug 191 službeno je registriran 13.prosinca 2000.g u Zagrebu i danas broji 13 klubova.

web8