O namasvi

Što je Inner Wheel?

International Inner Wheel (IIW) je međunarodna ženska organizacija koja diljem svijeta okuplja najčešće, ali ne i isključivo, supruge rotarijanaca (članova Rotary klubova) s ciljem međusobnog druženja, pomaganja onima kojima je pomoć potrebna te širenja međusobnog i međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Prvi Inner Wheel klub osnovan je u Engleskoj 10 siječnja 1924. g.u Manchesteru kao samostalan i neovisan klub u odnosu na Rotary klubove, ali uz njihovo pokroviteljstvo. Sam naziv i znak IW simbolično se vezuje na Rotary i znači doslovno „unutarnji kotač“. Tako su Inner Wheel, Rotary te Rotaract i Interact klubovi(koji okupljaju mladež) dio velike proširene rotarijanske obitelji.

Princip rada i organizacije također je vrlo sličan, rukovodstvo kluba se svake godine mijenja tj. rotira. Isprva su klubovi nicali u Velikoj Britaniji i Irskoj, a zatim i drugdje pa je 1967. osnovan International Inner Wheel. Tih godina IW klubovi osnivali su se uglavnom u zemljama engleskog govornog područja, ali kasnije i u ostalim dijelovima svijeta i na svim kontinentima. Glavni ured IIW je u Altrinchamu, Cheshire GB. Datum osnivanja prvog kluba, 10. siječnja obilježava se u svijetu kao „Inner Wheel Day“.

"Istinski su važni sastojci života iste one stvari koje oduvijek čine život - prava ljubav i pravo prijateljstvo, poštenje i vjernost, iskrenost, nesebičnost, svijest o tome da je bolje davati nego dobivati, drugima činiti ono što biste željeli da oni čine vama. Ta načela još uvijek vrijede; nisu nestala."
(Nancy Reagan)

Inner Wheel u Hrvatskoj

Prvi Inner Wheel klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. g. u Zagrebu, zatim u Splitu, Karlovcu, Rijeci, Dubrovniku, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Puli, Šibeniku i Zadru. Hrvatski klubovi, njih ukupno 12 osnivaju 2000. godine zaseban Okrug-Distrikt191 Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu. Distrikt 191 Hrvatska poklapa se s nacionalnim granicama države. Na taj način hrvatski klubovi unutar Distrikta lakše djeluju, planiraju zajedničke distriktne akcije, a Distrikt zastupa klubove na međunarodnim konvencijama i u komunikaciji s centralnim uredom u Altrinchamu. Klubovi se financiraju isključivo doprinosom samih članica, a pomoć prikupljena raznim humanitarnim akcijama ili donacijama usmjerava se onima kojima je potrebna.

Isto kao što je pravilo i u Rotary klubovima, i u Inner Wheel klubovima mandat predsjednice je samo godinu dana, a onda dolazi do rotacije što osigurava maksimalnu demokratičnost i transparentnost u poslovanju kluba. Humanitarna djelatnost klubova orijentirana je lokalno a na nivou Distrikta česte su i zajedničke akcije. Preko Distrikta Klubovi sudjeluju u međunarodnim akcijama koje su obavezne za sve IW klubove u svijetu.

IW Distrikt 191-Hrvatska osnovan je 27.9.2000.g u Zagrebu. Prva predsjednica i pokretač inicijative osnivanja bila je gospođa Biserka Preininger-Fižulić, članica Inner Wheel kluba Zagreb. Kao Udruga, Inner Wheel Okrug 191 službeno je registriran 13.prosinca 2000.g u Zagrebu i danas broji 13 klubova.

web8