Trinaest klubova Inner Wheel Distrikt 191 Hr daruje Sigurne kuće diljem Hrvatske povodom Dana žena

     Klubovi iz Čakovca, Dubrovnika, Karlovca, Osijeka, Preloga, Pule, Rijeke, Sl. Broda,  Splita, Split Palmine, Šibenika, Varaždina i Zagreb Gradeca u ovoj akciji na isti dan odlučili su pomoći Sigurnim kućama i njihovim štićenicama onime što im je potrebno.  Negdje je to bila vrtna garnitura, uredilo se vrt i dječje igralište, negdje posuđe za kuhinju, hladnjak, negdje sušilo za rublje, usisavač, a većini su uručeni i prehrambene namirnice, kozmetički i higijenski proizvodi te novčani bonovi. Sva djeca su dobila igračke, knjige, školski pribor i obilje slatkiša. Želja nam je bila da unesemo radost u njihova okruženja za Dan žena.

     Potpora, bliskost i suosjećajnost, poruke su koje članice Inner Wheel klubova Hrvatske žele uputiti  žrtvama nasilja, pogotovo ženama i djeci štićenicima Sigurnih kuća diljem Hrvatske povodom nadolazećeg Dana žena. Odlučeno je to na sastanku IW Distrikta 191, održanom 10. siječnja ove godine,  na sam međunarodni dan Inner Wheela, s naglaskom da će sredstva ovogodišnje zajedničke distriktne akcije u lipnju  biti namijenjena štićenicima Sigurne kuće Istra za opremanje renoviranih prostora. Akcija darivanja štićenika sigurnih kuća u novcu i raznim korisnim potrepštinama potaknuta je i radi poruke članica Inner Wheel klubova Hrvatske za potrebom na kontinuiranom radu senzibilizacije društva na prevenciji zlostavljanja, a pogotovo raspoznavanju i prevenciji nasilja u obitelji.

    U razdoblju pandemije, teških ekonomskih i političkih kriza, teškoće u svakodnevnom životu, svjesni smo da psihološki pritisak na obitelji postaje sve veći i teži. Uz to osobe sklone agresivnom ponašanju, koristeći se iskrivljenim odgojnim modelima u izražavanju ljutnje i nezadovoljstva iskaljuju svoje frustracije kroz razne oblike nasilja, što za cijelo društvo predstavlja najveću opasnost pogotovo ako ga se podcijeni. Mnogi slučajevi zlostavljanja ostaju zajednici nevidljivi,  jer je samim žrtvama, većinom ženama i djeci jako teško priznati ili govoriti  o nasilju koje proživljavaju. Zataškavanje, opravdavanje, neprijavljivanje, odnosno bilo kakva racionalizacija nasilja vodi do sve većeg ponora kako za žrtve tako i za zlostavljače, ali i za samu zajednicu. Još je tužnija činjenica da se takva ponašanja prenose iz generacije u generaciju, a rezultat svega su osobe koje odrastaju s nesposobnošću stvaranja empatije i izražavanju svojih potreba i emocija na način da nikoga ne povrijede.

      Stav članica Inner Wheel klubova jedinstven je u potrebi za provođenjem senzibilizacije društva na temu prevencije nasilja i provođenja psihosocijalnih mjera, kao i poticanje suradnje svih institucija u državi u sprječavanju takvih oblika ponašanja. Za senzibilnije i osviještene pojedince pripadnike zdravog društva predstoji kontinuiran rad svih čimbenika na osvještavanju od najranije dobi, putem projekata nulte stope tolerancije nasilja u školama i vrtićima. Osim spomenutog ono što se pokazalo kao nužno je pružanje potpore roditeljima na koju oni imaju pravo i koja je prepoznata kao potreba i u deklaraciji UNICEF-a pogotovo u današnje moderno doba gdje zbog načina života obitelji sve manje imaju podršku pripadnika šire obitelji. Ukoliko potpora izostane, Sigurne kuća kao što je ova u Istri kojoj je namijenjena ovogodišnja akcija, ali i sve ostale Sigurne kuće diljem Hrvatske postaju utočište nesretne djece i njihovih majki.           

     Ne smijemo zaboraviti i važnu ulogu medija u razvijanju kulture nenasilja. Inner Wheel klub Pula financijski  je podržao u 2020. godini stvaranje dokumentarnog filma „Tko se tuče taj se voli ?“ redatelja Danila Lole Ilića u kojem predstavnici raznih institucija sa svojeg aspekta govore o mogućnostima djelovanja za senzibilnije društvo i prevenciju nasilja.

     Poruka koju su članice Inner Wheel klubova Hrvatske kroz ovogodišnju akciju darivanja žena i djece u Sigurnim kućama diljem zemlje htjele još jednom naglasiti je poruka zajednici o stvaranju svjesnosti za potrebom za kontinuiranim  radom na razvijanju kulture nenasilja kako bi imali zdravije društvo u kojem su pojedinci spremni djelovati u stvaranju boljeg sebe za bolje sutra.

sigurna kuca S .Brodsigurna kuca Pulasigirna kuca Karlovac