Humanitarna pomoć hrvatskih i internacionalnih Inner Wheel klubova u Banovini

Više od 700 tisuća kuna prikupljeno je i donirano tijekom humanitarne akcije Inner wheel klubova Hrvatske i inozemstva za pomoć obiteljima potresom pogođene Banovine.

banovina 2 7banovina 19

Prikupljen novac bio je dovoljan za kupovinu 5 mobilnih kućica ali i 2 montažne kućice za stradale obitelji, dok je Centru za žene Adela  u  Sisku ( žene i djeca žrtve nasilja u obitelji )  donirana nova peć za centralno grijanje, obzirom da je stara stradala u potresu.

banovina 14banovina 15

Prva mobilna kućica  koja  je po svojoj konstrukciji odgovarajuća i za zimske uvjete i niske temperature, krenula je iz Istre putem Banovine te dopremljena do imanja obitelji tamošnjeg lokalnog fotografa čija su kuća i radnja stradali u potresu. Darovnim ugovorom kućice je u trajno vlasništvo dobilo ukupno 7 potrebitih obitelji, od kojih neke s malom djecom neke sa starijim i nemoćnim osobama ali svima je smještaj omogućio ostanak  na tom području.

banovina 3 4banovina 3 3banovina 3 2

Postavljanje mobilnih kućica naišlo je na nemale izazove na terenu kao što je niveliranje, potreba za dodatnim priključcima, veći napon struje zbog grijanja u hladnim zimskim mjesecima, potreba za novim i jačim klima uređajima, ali sve je to uspješno riješeno te su i mobilne i montažne kućice predane potpuno opremljene i odmah useljive.

banovina 6 3banovina 20

Osim nabavke kućica članice Inner wheel klubova htjele su svojom prisutnošću izraziti moralnu podršku stradalim osobama te su u vikendu Valentinova predstavnice 7 klubova donijele dodatnu pomoć Centru Adela u vidu kreveta, madraca, posteljine, posuđa, hrane, dječjih igračaka i drugo dok su Crvenom križu u Glini  predani brojni osobni pokloni s pismima podrške koje su volonteri CK na Valentinovo prigodno podijelili svojim sugrađanima što ih je jako obradovalo.

banovina 22banovina 5 2

Članice IW klubova iz svih dijelova Hrvatske organizirale su dopremu i postavljanje kućica a uvelike je pomogla u organizaciji suradnja s dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić i udrugom Ljudi za ljude.

Od  početka akcija je naišla na široki odaziv i hrvatskih i svjetskih članica klubova.
Značaj ovako organizirane humanitarne pomoći zasigurno je u prikupljenim financijskim sredstvima te potpora i bliskost stradalima ali za naše članice i klubove ima još i dodatnu  vrijednost i to u osobnom povezivanju žena iz klubova diljem svijeta.
Važnu ulogu imao je upravo osobni doprinos članica i njihov veliki angažman u povezivanju sa članicama svjetskih IW klubova koje su se trenutno i nesebično odazvale u pomoći. Žene su ponovo pokazale svoju snagu, bez obzira na udaljenosti, razlike i granice među državama.

Ova je akcija u potpunosti obilježena/ispunjena značajkama/ciljevima Inner Wheela -  prijateljstvom, pomaganjem i međunarodnom suradnjom.