tribina povodom Svjetskog dana zdravlja o prevenciji raka vrata maternice

U utorak, 9. travnja 2019. Inner Wheel District 191 bio je domaćin tribine povodom Svjetskog dana zdravlja o prevenciji raka vrata maternice uzrokovanog HPV virusom. Tribina je održana u dvorani Aquatike u Karlovcu a naše gošće bile su psihologinja udruge Sve za nju Ljiljana Vukota, dr. med, Anja Belavić i dr. med. Martina Frketić iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Udruga SVE ZA NJU već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o prevenciji opasnih bolesti uzrokovanih HPV, ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.

Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj, i to do kraja lipnja. Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenula je javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima i liječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv raka i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom od kojih obolijevaju žene i muškarci. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.

Izvrstan odaziv ohrabruje nas u planiranju ovakvih tribina i u budućnosti.

 

IMG f898062e319b8f6efc768c9432509268 VIMG 97189a010164cda4c02793cf82765287 V91